E-ticarete nasıl başlamalıyım

E-TİCARETE NASIL BAŞLAMALIYIM?

“E-ticarete nasıl başlamalıyım?” sorusu sizin de aklınıza çokça takılıyor ve istediğiniz alanda e-ticaretten faydalanamıyorsanız eğer bu yazımız size göre olabilir.

Öncelikle e-ticaret nedir? Nasıl bir yol izlenmeli? Nereden başlanmalı? Nasıl bir e-ticaret platformu kullanmalı? gibi sorularımıza cevaplar aramalıyız. Bu yazımızdaki amacımız, e-ticarete başlamak isteyen ama bir türlü nereden başlayacağını bilemeyen kişileri biraz olsun aydınlatabilmek olacaktır.

Peki, e-ticaret nedir? Kimler e-ticaret yapabilir?

E-TİCARET NEDİR?

E-ticaret, sanal ortamdan internet vasıtasıyla satış yapabildiğiniz ticarî bir ağdır. Günümüzde ticarî faaliyetlerin çoğu hatta normal işletmeler bile e-ticaret üzerinden satış yapmaktadır. Bu ticarî faaliyetin gelişmesi ve rekabetin oldukça fazla olmasından dolayı pazaryeri olarak da bilinen e-ticaret platformları kurulmuştur.

Pazaryeri Nedir?

Pazaryeri dediğimiz platformlar, internetten ürünlerini satmak isteyen kişileri, ürünlerinin alıcısıyla buluşturduğu yerdir. Örneğin; Trendyol sitesi giyim sektöründe binlerce satıcısı ve alıcısı olan bir pazaryeridir. Yemek Sepeti; gıda sektöründe binlerce firma veya bireysel satıcısı olan ve günlük binlerce alıcının tercih ettiği bir pazaryeri platformudur.

Pazaryeri platformlarının önemi şudur; satıcının kendine ait bir internet sitesi bulunmazken bu alanlardan ürünlerini kolayca satışa çıkarabilir. Bu platformlar bilinirlik oluşturmuş bir konsepte sahip oldukları için sizin ürünlerinizi e-ticaretin kullanıcılarına rahatlıkla sunar.

Ancak her alanda olduğu gibi pazaryeri platformları da e-ticaretten ürünlerini satacak olanlar için olumsuz koşullar oluşturmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Rekabetten dolayı sizin ürün kategorinizden pazaryeri platformunda oldukça çok kişi bulunabilir.
  • SEO yapılanmasını iyi yapmış diğer firmalar sizden daha üst sıralarda görünebilir.
  • Bu platformlar sizin sattığınız ürünlere komisyon koymaktadır. Bu durumda ürününüz daha pahalı bir fiyatlandırmayla alıcıya tanıtılır.

Kendime Ait Bir E-Ticaret Sitesi Kurabilir Miyim?

Evet, şimdi merak ettiğimiz soruya yavaş yavaş geliyoruz. Elbette herkes kendine ait bir e-ticaret sitesi kurabilir ve bu site üzerinden profesyonel bir satışa ulaşabilir. Peki, bunu nasıl yapacağız?

Bu alanda yardım almanızda fayda var ancak her yardım alanı size fayda sağlayamayabilir. Bu alan için yapacağınız yatırımın her bir kuruşu buna değmeli ve henüz başlamadan e-ticaretten soğumamanız gerekiyor.

E-Ticaret Sitesi Bayiliklerinden Web Sitesi Almak

E-ticaret sitesi bayilikleri size yıllık veya aylık ücretlendirmeler çıkararak e-ticaret web sitesi sunar. Bu siteler sadece size özel alan adıyla (Domain) olur ve kendinize ait arayüz tasarımı oluşturabilirsiniz. Bu sitelerin size olan faydası, çoğu anlaşmayı kendi içerisinde bulundurmasındandır. Örnek olarak banka anlaşmaları yaparak işinizi daha da kolaylaştırmaktadır. Kargo firmalarıyla anlaşma yaparak daha uygun fiyattan kargo işlerinize yardımcı olmaktadır.

Yazılım Firmalarıyla Özel E-Ticaret Sitesi Oluşturmak

Dijital reklam ajansları veya yazılım firmaları bu konuda size profesyonel bir hizmet sunabilir. Yazılım firmaları size özel bir çalışma hazırlayarak özgün bir arayüz oluşturabilirler. Ancak bu tür çalışmalar özgün bir konsepte girdiği için ücretlendirmeleri yüksek olabilir. Büyük e-ticaret sitesi satan firmalardan avantajlı olarak; yazılım veya dijital reklam ajansına yaptırdığınız web sitesine tek seferlik ödeme yaparsınız.

Kargo firmaları veya bankalarla olan anlaşmaları ise kendiniz yapmanız gerekmektedir. Ancak yine bu durumda endişe etmenize gerek yok çünkü web siteleri için ödeme sistemi oluşturan program ve yazılımlar da mevcut. E-ticaret sitenize kuracağınız ödeme sistemi istediğiniz opsiyonda çalışmakla birlikte neredeyse tüm bankalarla anlaşması da bulunmaktadır.

E-TİCARET İÇİN NE GEREKLİDİR?

E-ticaret için gerekli olan ilk öncelik üründür. Ürünlerinizi kusursuz bir çalışmayla belirlemeniz gerekmektedir. Peki, ne demek kusursuz bir ürün belirlemek?

Burada üründen ziyade ürün planlaması kusursuz olmalıdır. Yani iyi bir kategori, kategorilerle uyumlu alt kategoriler ve her kategorinin kendine ait ürün listesi tam anlamıyla belirlenmelidir. Bu aşamada rakip e-ticaret sitelerinden yardım alabilirsiniz.

Bir diğer aşama ise vergilendirme levhasıdır. Bireysel olarak maliye, ticaret odası ve işlerinizi üstlenebilecek bir muhasebeci ile anlaşarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. İnternetteki satışlarınız için sizden istenilen belge bu olacaktır.

Ürünleriniz ve yaptığınız işle alakalı olarak kendinize ait bir isim bulmalısınız. Bu isim sizin markanız olacaktır ve bir de logonuz olmalıdır. Bu isimle alakalı olarak domain (alan adı) almalısınız: www.alanadi.com gibi…

Ve ürünlerinizi tanıtabileceğiniz, çok opsiyonlu kullanabileceğiniz, satış işlemlerinizi ve ödemenizi gerçekleştirebileceğiniz profesyonel bir e-ticaret sitesi gereklidir.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret sitesi öncelikli olarak iyi bir yazılıma sahip olmalıdır. Sizi herhangi bir işlemde yormaması, sürekli aktif hâlde çalışması gerekir. E-ticaret sitenizin çalışmaması, herhangi bir hata almanız demek satış yapmak isteyen müşterilerinizin size ulaşamaması demektir.

E-ticaret web siteniz kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmalıdır. Müşterileriniz sitenize girdiği zaman ürünleri rahatlıkla bulabilmeli, kategorilerinizde kaybolmadan ve sıkılmadan gezebilmelidir.

Kusursuz grafik çalışması ve profesyonel ürün görselleri çok önemlidir. Raf veya tezgâhlarda sergilenen ürünlerin temizliği ve düzeni kadar e-ticaret sitenizdeki görseller ve ürünler de aynı düzende olmalıdır.

Ödeme sistemi kurmanız gerekmektedir. E-ticaret müşterileri kredi kartı veya banka kartıyla ödeme yapmak ister. Sosyal medya platformlarındaki satış gibi basitlikten kaçınılmalı ve tamamen müşterilerinizin isteğine göre talep karşılamanız gerekmektedir.

İletişim alanlarınız kusursuz çalışmalıdır. Müşterilerinizin en önem verdiği şeylerden biri de gönderilen mesajlara anlık aldıkları yanıtlardır. Mail, Whatsapp, telefon gibi adreslerden sizlere ulaşanlara karşılık vermeniz gerekmektedir. E-ticaret sitenizdeki iletişim butonları kesintisiz ve hızlı çalışmalıdır.

Ürünlerinizin SEO yapılanması iyi olmalıdır. Rakiplerinizden sizi ayıran çalışma SEO (Arama motoru optimizasyonu) çalışmasıdır. Ürünlerinizin açıklamalarını, bilgilerini, görsellerini iyi anlatmalı, müşterilerinizin arama kriterlerine uygun olarak verilmelidir. Rakipleriniz bunları yapmışsa eğer daha stratejik bir çalışmayla fark yaratmak mümkündür.

QPR CREATIVE E-TİCARET HİZMETİ

Yukarıdaki yazıda geçen tüm işlemlerle uğraşmamak için bir yöntem var; QPR CREATIVE ekibi olarak tüm e-ticaret çalışmalarınız sizin için üstleniyoruz. Bunu nasıl mı yapıyoruz?

Öncelikle sizinle birlikte ürünlerinizi belirliyor ve bu alanda size strateji kuruyoruz. Ürünlerinizin profesyonel çekimlerini yaparak müşterilerinize daha iyi bir tanıtım için hazırlıyoruz.

Sizin için anlaşmalı olduğumuz e-ticaret sitelerinden avantajlı bir web sitesi alıyoruz. Bunun tüm kurulum aşamasını biz üstleniyoruz. Ürünlerinizi ve diğer tüm grafiklerinizi buraya yüklüyoruz. SEO yapılanmasını sizler için analiz ediyor, rakiplerinizi araştırıyor ve SEO çalışması yaparak müşterilerinizin sizi tercih etmesini sağlıyoruz.

Ödeme sitemi bağlantıları, iletişim alanları, panel alanları gibi işlemleri kusursuz ayarlayarak ve bunun takibini yaparak işinizi sizin için en kolay hâle getiriyoruz.

Sosyal medya yönetimi ile destekleyerek tüm alanlarda reklam stratejileri oluşturuyoruz. Müşterilerinizin sizi bulabilmesi için pazaryerleri ile bağlantılar kurarak satış portföylerinizi genişletiyoruz.

QPR CREATIVE ile profesyonel bir şekilde e-ticarette satış yapmanız mümkün. Aklınızdaki tüm sorular için “iletişim adreslerimizden” bizle ulaşabilirsiniz.

E-Ticaretin Önemi; Bir “Q” Meselesi…